Posvätili obnovený chrám Božského Srdca v Sabinove

27.10.2003 Celý región

Slávnosť posviacky obnoveného gréckokatolíckeho chrámu Božského Srdca, jeho interiéru, exteriéru a obnoveného kríža sa konala 26. októbra v Sabinove. Hlavným...
Slávnosť posviacky obnoveného gréckokatolíckeho chrámu Božského Srdca, jeho interiéru, exteriéru a obnoveného kríža sa konala 26. októbra v Sabinove. Hlavným svätiteľom a celebrantom archijerejskej sv. liturgie bol prešovský eparcha Ján Babjak.

Rekonštrukčné práce trvali asi dva roky a vyžiadal si ich aj fakt, že kostol je pri hlavnej ceste a vystavený škodlivým vplyvom z dopravnej premávky. Protopresbyter Peter Šturák, okresný gréckokatolícky dekan v Sabinove informoval, že urobili novú strechu z mede, vymenili okná, vynovili vonkajšiu fasádu, sokel obložili pieskovcovým kameňom. Vymaľovali tiež celý interiér, inštalovali moderné ozvučenie, zaviedli nové svetelné efekty. Na žertveniku pri oltári opravili maľbu Obetovania Izáka. Naposledy sa tak opravoval začiatkom 80. rokov minulého storočia.
Chrám budovali v dobovom štýle v rokoch 1898 až 1904 a v máji 1904 ho posvätili a zasvätili veľkomučeníkovi sv. Jurajovi. Zvláštnosťou je, že niet v ňom ikonostasu, typického pre duchovné stánky cirkvi východného obradu. Chrám neskôr zasvätili Božskému srdcu, maľba ktorého je ústrednou na stene za oltárom. Napravo od nej sa nachádza maľba sv. Juraja. Zvony v chráme umiestnené sa nazývajú Božské Srdce Juraj a Mikuláš.
Od roku 1917 v ňom ako duchovný pôsobil neskorší prešovský gréckokatolícky biskup-mučeník Pavol Peter Gojdič. Po niekoľkoročnom procese beatifikácie ho 4. novembra 2001 pápež Ján Pavol II. blahorečil za svätého vo Vatikáne. Gojdičovu podobizeň inštalovali v interiéri chrámu počas odpustovej slávnosti roku 2002.
Pri príležitosti posviacky vydali knihu o histórii chrámu a gréckokatolíckej farnosti v Sabinove a jej významných osobnostiach.

(jj)
 

Vyberte región

mark